Rostadalen 2000

5.8. Kilpisjärvi - Kuohkimajärvi
Taival alkaa pilvisenä päivänä, sadetta hiukan tihuttaa, korkeudet vievät jo jalat

6.8. Kuohkimajärvi - Pältsa

Nyt alkaa korkeutta ja paljakkaa esiintyä, 20min ja tauko ;) Päästään upean Pältsan näköpiiriin, lumihuiput Norjanpuolella näkyvissä. Alas ja joen varteen (sillan lähelle) teltta pystyyn.

7.8. Pältsahyttan kupeessa - Rostahyttan kupeeseen

Hiekkaharjuja ja ruohoisia rinteitä, Må'n järven eteläpuolelta, sää upea ja maasto näyttää upealta. Laskeutuminen Rostan majalle joen vartta pitkin, alkaa sataa ja tuulla todella mukavasti, yöllä kupolimme taittuu lattiaan asti tuulen voimasta.

8.8. Rostahytta - Daertahytta

Aamu alkaa pilvisenä ja tuulettomana. Alussa nousua mukavasti, nousu tasaantuu ja sadetta alkaa tulla. Parin pikkujärven ohi ja kivikkoiseen nousuun, hidasta etenemistä, kivikossa suht liukasta edetä. Laskeutuminen alas Daertahyttaan jyrkästi kivikkoisen solan kautta, kieli keskellä suuta. Perillä sade on vieläkin voimissaan, joten turvaudumme parin mökkireissaajan apuun ja vietämme yön mökissä.

9.8. Daertahytta - Skakdadale-joella

Puolipilvinen aamu, koko matka kohtalaista tuulta ja pientä kuurosadetta. Alkumatka kivikkoinen ja kumpareinen, sitten tasankoa. Puolen välin jälkeen laskeutuminen ja pehmeä tasangon yli. Pari rinnettä välillä ja lasku Skakdadalenille. Vesi on sateitten takia noussut mukavasti ja virtauskin mukava, kunnon ylityspaikkaa ei löydy. Vastarannan norjalaiskalastaja neuvoo ylävirtaan 1-2km, mutta heti emme paikkaa löydä joten leiri pystyyn.

10.8. Skakdadalen

Sateinen päivä taas edessä. Suunnitelman mukaan eilen olisi pitänyt päästä Dividalenille(puolivälin krouvi), joten sovitaan että pidetään sadetta tässä päivä ja lähdetään seuraavana päivänä paluumatkalle. Vastaranta näyttää kalastajan unelmalta, tiedä kalantulosta...

11.8. Skakdadale - Daertahytta
Aamulla taas tihuttaa, matkalle lähtö viipyy. Puolelta päivältä lähdetään matkaan, leuto saa ja hiukan aurinkokin pilkottaa. Puolessa välissä taas tuttua tihkusadetta ja pilvisyyttä, perillä taas kunnon sadetta ja tuulta. Daertalla ei ole ketään paikalla joten turvaudumme 9" rautanaulaan... ;)

12.8. Daertahytta - Rostahytta
Aurinkoinen aamu, pientä tuulta. Syödään hyvin ja matkaan. Lämmin puskee päälle jo ensinousuissa. Alas Daertaan upea näkymä, mutta... tulevan kivikon huipulla viritän kameraa kuvaa varten ja mämmikourana tiputan kivikkoon ! Laukaisujärjestelmä hirttää kiinni ja filmin takaisinkelaus samalla. * Vanha täysmanuaalinen järjestelmäkamerani veti kerralla lukkoon eikä jälkikäteen tarkistettunakaan olisi koskaan tullut kuntoon ilman kunnon remonttia (200 mummoa maksaneena turhan kallista touhua). Matkalle jäivät onneksi vain kahden päivän kuvat ja kun mukana ei ollut kuin kaksi rullaa, enempää kuvia ei reissulta ole. Tosin samaa reittiä palattiin.* Matka jatkuu, tuuli nousee ja tihkua esiintyy. Rostan jyrkälle laskulle sää taas paranee. Rostalla oikea väenpaljous, päivämatkalaisia ja suomalaisia kalastajia telttoineen. Leppoisa ilta ja uni tulee kuin iskusta.

13.8. Rostahytta
Kaunis päivä tulossa, päätetään jäädä päiväksi laiskottelemaan ja nauttimaan säästä. Yö yllättävän kylmä ja kostea.

14.8. Rostahytta - Pältsahyttan sillalle
Kaunis sää jatkuu, lähdetään puoleltapäivältä Pältsaa kohti samaa reittiä kuin tullessa, päivä muutenkin kuin tullessa. Ensimmäiset porot alkunousujen jälkeen. Matka sujuu verkkaisesti ja maisemia ihaillessa. Pältsan mökit näkyvät pian rajan ylityksen jälkeen ja iskemme leirin taas sillan kupeeseen. Iltaa kohden tuuli alkaa puhaltaa kylmästi pohjoisesta, yö yllättävän kylmä.

15.8. Pältsa - Kuohkimajärvi
Sää vain jatkuu aurinkoisena, ensimmäinen nousu iskee jo hien pintaa. Ylempänä onneksi tuulee ja deja´vu iskee taas kun sää muistuttaa tulomatkaa. Päästään Kuohkimalle, jossa Rampa-Mauri Ylivieskasta pitää majaa. Juttua riittää kokemuksista. Ilta pilvistyy, yö tuli - kai oudoksesta - nukuttua huonosti.

16.8. Kuohkimajärvi
Leiriä pidetään, Rampa-mauri lähti matkaa aamu-yöstä. Pientä tuulta ja puolipilvistä. Päivällä pari päivämatkaajaa: aamu-tv:n toimittaja (mikä sen karvanaaman nimi nyt olikaan) ja Sveitsiläinen eurotallaaja. Iltapäivällä Gapposta ilmestyy Joensuun John, joka kävi katselemassa paikkoja safari-reissuaan varten. Juttua taas isketään kokemuksista. Ilta taas pilvistyy.

17.8. Kuohkimajärvi
Yöllä sadellut kunnolla, pilvinen ja kostea aamu. Keskipäivään mennessä ei päivävieraita. Päivän menu: kuivaporoa paistettuna jälkiuunileivän kanssa. Iltaan mennessä ilmestyy muitakin vaeltajia paikalle. Yöllä piisaa lämpöä.

18.8. Kuohkimajärvi - Kilpisjärvi
Aamu harmaa, 4 muoria aikaisin aamiaista laittamassa. Muorit jaksavat täristä lämpimästä tiskivedestä... *Kiitos näitten muorien, saamme ensimmäisen lentävän lauseemme vaelluksilta: aina tiskivedet pitää laittaa ;)* Tarkoitus oli katsella loppumatka Malla-laivalta mutta soiton jälkeen saamme tietää ettei "laiva" kuljekaan tänä päivänä, joten lähdemme taivaltamaan. Lämmin ja kostea matka, alkunousujen jälkeen enemmän tihkua. Isommalla rinne on liukasta kivikkoa, matka sujuu varovasti. Pitkä alarinne tielle sujuu sitten nopeasti. Tielle päästyämme jalat ovat hiukan hämmennyksissä kun eivät ole oudoksesta pysyä alla... Matka tuli muutenkin tultua rivakasti menomatkaan verrattuna. Kilppiksellä tupa alle, suihkuun ja syömään kunnon päivällistä. THE END

 
 
 
 

julkaistu 25-02-2004

PHPSiteStats