Halti & Reisadalen 2001

1. päivä: Kilpisjärvi - Saanan päivätupa

Kello 1800 taas Kilpisjärvellä, rinkat selkään ja Saanan pohjoispuolen kautta matkaan. Loivaa nousua yli ja Saanan taakse päivätuvalle. Matkaväsymys iskee päälle joten yövymme päivätuvalla.

2. päivä: Saanan päivätupa - Saarijärvi
Utuisessa aamussa taipaleelle, syksyinen sää. Päädymme varsinaiselle reitille ja jatkamme pohjoista kohti. Reitti on kumpareista ja kivistä, sateen takia osaksi kuraista. Pääsemme tuvalle aikaisin mutta jäämme kuitenkin yöksi, kiire ei ole. Tuvalla muutamia taivaltajia, sää pysyy pilvisenä.

3. päivä: Saarijärvi - Meekojärven autiotupa

Pilvisyys jatkuu ja sade alkaa palan matkaa taivallettuamme. Kuonjarjoen tulvalla pysähdymme einekselle ja kuivattelemaan. Jatkamme eteenpäin Meekojärvelle, reitti on kivistä ja kumpareista, eteenpäin ei paljoa näe. Meekojärvi näkyy vihdoin aavan laskun päässä. Mökillä pari taivaltajaa on juuri lähdössä matkaan. Iskemme eväitten kimppuun, iltapäivällä saamme parin tupakavereiksi.

4. päivä: Meekojärvi - Pihtsusjärvi

Aamu taas sateinen ja pilvinen, eteenpäin näkee kuitenkin enemmän kuin edellisinä päivinä. Muutamat alkukilometrit lohkareikkoa, hiukan kangaspolkua ja taas kuraiseen ja kiviseen nousuun. Joen ylitys lohkareitten väliin pystytetyiltä silloilta ja loivaa nousua taas. Sää selkenee mitä lähemmäs tupaa pääsemme. Loppumatkasta liukasta kivikkoa ja kuraista polkua. Tuvalla taas pari vaeltajaa, iltaa kohti tupa täyttyy.

5. päivä: Haltin huiputus

Sää on puolipilvinen kun lähdemme Haltia huiputtamaan. Puolessa välissä aurinko pilkottaa kunnollakin ja huipun rinteiden lohkareiden jälkeen näkyvyyttäkin riittää. Tupakaverimme olivat valittaneen näkyvyyttä edellisenä päivänä. Takaisin tuvalle päästyämme sää taas pilvistyy ja jotkut uudet vaeltajat joutuvat taas pilviseen huiputukseen. Illansuussa lähtee vielä pari vaeltajaa huiputukseen, vaikka näkyvyys on selvästi huono huipulla. Illalla alkaa pieni kuumeilu vaikken mielestäni ole kylmyyttä kokenutkaan. Petikaveriksi pari hörppyä mallastuotetta ja saan unenpäästä kiinni täyteen tupatussa tuvassa. Alkuyöstä tupaan rymistelee huiputukseen lähteneet vaeltajat ja parin emäntä valittaa kaatuneensa ja teloneensa kätensä. Sen siitä saa... Parin kilometrin päässä olevasta poromiesten tuvasta soittamaan ja helikopteri pilaa vielä muutaman tunnin yöunesta. Isken vielä tabun huuleen kuumetta hellittämään.

6. päivä: Pihtsusjärvi - Somashytta

Aamulla kuumeilu on hellittänyt ja pääsen taas virkeänä taipaleelle. Puolipilvinen sää ja pieni tihkusade alussa eivät pilaa päivää, puolessa välissä aurinko taas paistaa pilvien takaa. Joen ylitys ja kivikkoinen taival rantaa pitkin, välillä horisontissa ei näy muuta kuin kiviä. Pieni lasku viimeiselle Suomen puolen autiotuvalle Kopmajoelle. Katselemme kämpän ja jatkamme rajan ylitykseen joen yli. Tasaisen pätkän jälkeen järven rannalla näkyy harvinaisuus, Norjalainen autiotupa/varaustupa -yhdistelmä Somashytta. Mökki on tasokas: näkee että norjalaisilla on omat perinteet näissä asioissa. Illalla tupaan tulee norjalainen emäntä parin lapsensa kanssa ja laittautuvat nukkumaan kerrossänkyihin omaan huoneeseensa, itse kömmimme ylisille.

7. päivä: Somashytta - Mollesjohkan kupeella

Aamulla aikaisin matkaan, on pisimmän etapin päivä. Aamu on vielä pilvinen mutta paranemaan päin. Sää kaunistuu keskipäiväksi, aurinkoinen muttei liian lämmin. Tasaista riittää kilometreittäin, ensimmäisen kolmanneksen jälkeen alkaa loiva nousu koilliseen päin. Nousujen jälkeen eteen iskee ehkä kauneimpia autiomaastoja, joita olen nähnyt. Reitti kääntyy itään ja alas, näemme ensimmäisiä pilkahduksia Reisadalenin laaksosta. Reitti jatkuu vielä kilometrejä loivasti rinnettä ennen kuin kääntyy jyrkkään laskuun. Laskeudumme rehevään laaksoon vaivaiskoivujen, männiköiden ja vihdoin sekametsän seasta. Saavumme vaatimattomalle kyltille ja soratielle, jota jatkamme reitin mukaan tietä pitkin joen kupeeseen. Iltapäivä alkaa olla pitkällä joten tuumimme ensi iskevämme leirin pystyyn, mutta saamme sitten kuitenkin idea vetää Mollesjohkalle veneellä, veneyrittäjän suostuteltua. Paikallinen iskee ruhtinaallisen taksansa esille, mutta päätämme kuitenkin käyttää palvelua, pääsemme siten kuitenkin Mollesfossen -putouksenkin lähemmin katsomaan koska se sijaitsee toisella puolen virtaa, jonka yli ei ihan helposti jälkikäteenkään tuumittuna olisi päässyt. Pienten puolivälin ongelmien jälkeen pääsemme "mollille" ja toteamme putouksen koon. Jatkamme vielä hiukan ylävirtaan yrittäjän suosittelemaan "leiripaikkaan" ja hyvästelemme kitupiikin. Iskemme leirin pystyyn hetken raivauksen jälkeen ja pikaisen ruokatauon jälkeen hyttysten kanssa kömmimme yöpuulle. Yöllä tulee sadetta ja tuulta kunnolla, ja uusi telttani saa todellisen tulikasteensa, josta se suoriutui hyvin arvosanoin.

8. päivä: Mollesjohka

Pidämme päivän leiriä. Aamu on kostea yön puhurista, mutta pian aurinko pilkottaa ja lähdemme tutustumaan alueeseen. Pari kilometriä ylävirtaan sokkeloista ja tiheää rantakasvillisuutta, tulemme Vuomadathytta -päivätuvalle joka on hiljaisessa joenkohdassa. Ranta on selvästi veneilijöiden suosiossa, tiedä tulisiko kalaakin jonkin verran. Käymme myös alavirrassa ottamassa pari silmäystä ja kuvaa Mollesfossenista vastarannan puolelta, kauempaa katsottuna putous pääsee paremmin oikeuksiinsa kokonsa puolesta. Puolivälin krouvissa kun olemme, tulee joessakin pulahdettua, meikäläisen makuun tosin hiukan kylmä uimapaikka. Sää pysyy iltaan asti mukavana, ja saan mainion kuvan leiripaikastamme alavirtaa pitkin.

9. päivä: Mollesjohka - muutama kilometri alavirtaan

Lähdemme taas lähempänä puoltapäivää paluumatkalle, sää suosii ja saamme hiukan makua "pohjoisen tropiikista" valtavien saniaisten keskellä reittiä etsien. Reitti tosin on sen verran kulunut että merkkejä on turha katsella kasvillisuuden seasta. Aikamme vaellettua tulemme todelliselle hiekkarannalle, jolloin molemmilla iskee taas lomailuvaihe päälle. Ja eikun leiri pystyyn ja paikasta nauttimaan. Joki on suht leveä tältä kohdin ja vastarannalla nousee 200m pystysuora rinne tasaiselle. Näyttävä paikka. Iskemme nuotion pystyy - aikamme märkiä puita sytytellen - ja röhötämme mäntyisellä rannalla nuotion ääniä kuunnellen. Iltapäivän kohdilla veneellinen iloisia norjalaisia iskee rantaan, aikoivat kai pitää iltaa, mutta hetken turistuamme ja isäntien leikattua votkaa maisteltuamme vene seuruineen jatkaa omia menojaan. Päivä kääntyy iltaan ja ilta on edellistään kauniimpi. Päivä kun tuli lähes löhöttyä, seuraavassa se taas tuntuisi...

10. päivä: Reisaelvan varrella - Somashytta

Aikaisin ylös, aamiainen suuhun ja taipaleelle. Sää suosii vieläkin, hiukan pilvisempää eikö liikaa lämpöä. Joen varsi muuttuu metsäisemmäksi ja harvemmaksi, mitä lähemmäs paljakalle nousua pääsemme. Tulemme taas soratielle, jota etenemme aina tutulle viitoitukselle, ja kitupiikin ohi... Lähdemme jyrkkään nousuun ja alkaa jaloissakin jo tuntua. Etenemme suht hitaasti, säästellen koska matkaa vielä riittää. Joskus tällöin - vai olisiko ollut edellisenä iltana - tulee mieleen että reitistä voisi kartan mukaan, ja tulomatkan perusteella hiukan suoristaa ja lähdemme nousun jälkeen suorempaa kohti tuttua autiotupaa. Reitti paljastuu kuitenkin hiukan hankalaksi kuin tuloreittimme, kivikkoa ja lampia riittää kierrettäväksi, varpuja ja muuta hidastetta löytyy joka askeleelle. Sisäisen kompassin avulla pääsemme kuitenkin tutulle reitille taas ajan kanssa ja taival jatkuu. Loput kilometrit alkavat vain painaa jo ja loppumatka venähtää pitkälle iltaan. Tuvan tultua näköpiiriin on mieli jo korkealla: homma on voiton puolella ja vahvasti. Tuvalle päästyämme - reippaan 35km ja vajaan 12h jälkeen - pari susikoiraa tervehtii meitä iloisesti kunnon "räksytyksellä". Tuvalle on tullut päivämatkalaisia samaista paluureittiämme viistäen ja hevosvaunun kanssa. Tuvalla istuu iltaa puolisenkymmentä norjalaista ja ruotsalainen vaeltaja, jotka turisevat omiaan. Päivä oli sen verran rankka että suomalainen sisu iskee taas päälle. Kamppeet nurkkaan ja pesulle viereiseen järveen jo kylmenevän illan ja hyytävään veteen. Tuvan lämmössä viihtyvät eivät olleet uskoa silmiään kun palasimme tupaan. Kylmäähän se oli mutta tuntui niin eetvartilta että! Lämpöistä päälle ja einestä taas suuhun. Päivämatkalaiset lähtevät illan edetessä ja jäämme turisemaan ruotsalaisen kanssa niitä näitä. Kaveri kertoi tulleensa Kautokeinosta Kalottireittiä pitkin eli samaista reittiä. Oli kuulemma toinen kerta kun reittiä kulkee ja koko reitin oli taas tarkoitus kulkea. Kun aikaa on niin miksei. Oli vain tällä kertaa loukannut jalkansa jo tällä välillä ja jatko oli otettava varovasti, saattoi olla että jättää leikin kesken Abiskossa. Ilta sujuu ruotsi/englanti -sanaleikin merkeissä, ja moneenkin kertaa tulee ilmi että hänelle tämä suomalaisten vaelluskulttuuri on siitä outoa että yleensä autiotuville saavuttuaan, kaikki ovat jo iltayhdeksän jälkeen vaaka-asennossa. Tähän palataan vielä, on aika toisen lentävän lausahduksen...

11. päivä: Somashytta - Pihtsusjärvi
Lähdemme matkaan taas suht aikaisin vaikka paluumatka onkin suunniteltu tulomatkan mukaisesti. Kaverimme jää vielä tuvan mukavuuksille ja toteamme että eiköhän vielä matkalla tavata. Aamu on taas mukava, ja matka etenee mieluisasti, vain toisesta näkövinkkelistä nähtynä. Tuvalle pääsemme suht aikaisin ja tuvalla odottaa taas muutamia pareja ja perheellinen Haltin huiputtajia. Telttojakin on paikalle ilmestynyt puolisenkymmentä. Iskemme tupaan ja einesten laittoon. Tuli muuten ihmeteltyä että kun porukka tulee parin päivän reissulle "tupalomalle" Haltia tutkimaan, miksi reppuun eksyy vain pelkkää kuivaeinestä ? Kovin oli nälkäisen näköistä porukkaa kun kokkasimme pinon lettuja täytteellä ja vielä jälkiruuaksi vadelmahillon kera. Kun on täyspalvelun autiotupa, mikseivät sitten ota hyötyä irti. Iltaa kohti tupa täyttyy taas mukavasti, ei tosin edellisen kerran veroisesti. Samaisena alkuiltana kaverimme edelliseltä tuvalta ilmestyy myös paikalla ja turistuamme iskee teltan pystyyn. Ei tainnut jalka olla vielä kunnossa.

12. päivä: Pihtsusjärvi - Meekojärvi

Puoliltapäivin matkaan taas aurinkoisessa säässä, reittikin on taas alun kivikon jälkeen mukava taivaltaa. Meekojärven autiotupaa lähestyessämme tulee taas muutama hyvä otos, sään suosiessa. Autiotuvalla on jo pari päiväänsä lopettelemassa ja iltaa viettäessä, jäämme tekemään samaa kun pari lähtee vielä Saivaaran huiputtamaan. Itseäni ei kumpare oikein iske joten isken taas lomavaihteen päälle illasta nauttien. Samalla yksinäinen kaveri iskee myös yöksi tupaan ja turisemme niitä näitä. Tuvan kupeeseen iskee vielä illan aikana luullakseni Italialainen pari, ja ilta alkaa aikaisin kääntyä vilpoisaksi.

13. päivä: Meekojärvi - Saarijärvi

Aamupäivän aurinkoon taas suunnistaessamme edellisen päivän yksinäinen vaeltaja laittaa myös suunnan paluusuuntaa, ei kuulemma oikein matka enää iskenyt. Löntystämme kimpassa auringon paistaessa lämpimästi ja taas puolessa välissä pidämme einestauon Kuonjarjoen tuvalla. Jatkamme hiukan tuntemattomampaa reittiä kohti Saarijärveä, koska tulomatkalla näkyvyys oli niin heikko. Reitti alkaa parin kumpareen jälkeen laskeutumaan kohti tupaa ja Saanakin pilkottaa jo horisontissa. Tullessa ei näkynyt kuin 500m eteen tai taaksepäin. Tuvalla on tällä kertaa enemmän vaeltajia, ja pari lisää kalottireitin vaeltajaa englannista ja Hollanista, muistaakseni. Ilta painaa päälle ja tupa hiljenee. Alkuillasta saamme taas tutun vieraan ovelle ja todettuamme että samainen ruotsi-vaeltajahan siellä kurkkii, kaikilla kolmella pääsee naurukohtaus päälle: keitäs siellä autiotuvassa taas vetää vaaka-asennossa koisaa alkuillasta ! Taitaa nauruhermojakin jo matka painaa... Kaverimme jatkaa matkaansa vielä eteenpäin, joten heitämme taas hyvästit, josko enää näin lähellä Kilppistä häntä enää näemme. Ilta taas hiljenee ja sahaamme hirsiä mukavasti... jollei olisi ollut sitä yhtäkin moottorisahan käyttäjää. Väsymys kuitenkin voittaa ja uni maistuu pian.

14. päivä: Saarijärvi - Kilpisjärvi

Lähdemme matkaa suht aikaisin että jäisi päivä aikaa "sivilisaation" pariin. Aamu näyttää tulevan sään ja sadetta alkaa tulla jo tunnin jälkeen. Törmäämme sittenkin vielä tuttuun hahmoon kun pääsemme kapeaan norja-suomi rajaleikkaukseen. Teltan aukosta ilmestyy - ääniä kuultuaan - tuttu naama. Heitämme kommentit että Kilpiksellä vielä nähdään. Matka alkaa taas laskea kurakoiden ja kivikoiden keskellä, ja sitten alkaa se klassinen viimeisen päivän kirous, tällä kertaa rännän sekainen sade vaakatasossa. Oli sitä aurinkoa jo piisannutkin... Loppumatka koivikon ja liukkaan kivikon keskellä aina kaupalle asti ja voitiin todeta että matka oli ollut loistava. Rahanyörit löysinä ja kaupan herkkuja repussa - ja pussissa - taivallamme vielä pari kilometriä tietä pitkin retkeilykeskukselle tupaa vuokraamaan. Huoneessa iskemme rinkat nurkkaa ja suihkun jälkeen aterian ääreen. Siinä jälkiruokakahveja ryystäessä pihaan iskee taas tuttu kaverimme ja istumme hetken kahvilla. Ruotsipoika jatkaa vielä Kuohkimajärvelle ja vapaaseen saunaan joka siellä viimevuoden tietojemmekin mukaan on, ja käytettyäkin tuli. Viimeiset hyvästit ja omaa saunaa varaamaan. Siinä sitten jostain korvakuulolta kuulemme että Kuohkimajärven sauna/puuvarastorakennus on purettu ja uutta ollaan rakentamassa. Hiukan veti hymy päälle, olisihan sitä kaverille saunan suvainnut. Varaamme sitten rantasaunan käyttöön, jotta saadaan reissulle kunnon lopetus. Sää näyttää saunan portailla vilvoitellessamme synkistyvältä mutta olutpullo kädessä ei maalliset asiat paljon paina. Ilta kuluu huoneella töllöttimestä uutistapahtumia ihmetellessä. Illan kuluessa heitämme vielä sauhut pihalla katsellessa järven laineita ja Meekon rinteitä. Parin viikon reissu tuntuu tässä vaiheessa menneen niin nopeasti, ja kuitenkin tuntuu että tuli jossain käytyäkin ja paikkoja nähtyä. Niitä harvoja kokemuksia joita en varmaan koskaan unohda. THE END

 
 
 
 

julkaistu 26-02-2004

PHPSiteStats