Sanomalehti Pohjalainen Vaasassa Sunnuntaina 7.5.2000

Waskia-cupin molskilla ennätysmäärä tyttöjä 
Perinteiset ruotsalais- ja norjalaispainijat estyivät osallistumasta liikenneongelmien vuoksi 

VAASA
ANNUKKA ANNALA
Norjan yleislakko ja Merenkulun tax free -myynnin loppuminen antoivat oman leimansa myös eiliselle painijoiden Waskia-cupille. Jo perinteikäs Waskia-cup on kerännyt painijoita aina Ruotsista ja Norjasta saakka, mutta nyt, kun ruotsalaiset kokevat "pelkän" matkaamisen laivalla turhan kalliiksi, he jättivät Vaasan painit väliin. Norjalaiset puolestaan olisivat olleet innokkaita mukaan tulijoita, mutta Norjassa vallitsevan yleislakon vuoksi estyivät saapumasta Vaasaan.
Waskia-cupin menoa ei ulkomaalaisvastustajien puute kuitenkaan lannistanut, vaan vääntöihin lähdettiin aina yhtä temmokkaasti. Painijoita Variskalle oli kerääntynyt ympäri Suomea, pohjoisimmat kisailijat tulivat aina Sodankylästä saakka, mutta pääosin painijat saapuivat Vaasan lähimaastosta.
Nuorimmat painijat olivat 7-vuotiaita ja sarjoja oli kahden vuoden välein 13-vuotiaisiin saakka. Lisäksi cupissa oli omat sarjat 17-vuotiaille ja miehille. 
Cupin pääsarjaksi nimetään yleisesti 17-vuotiaiden sarjat.
- Vaasassa olevat kisat ovat olleet perinteisesti vain viikkoa ennen Helsingissä käytäviä 17-vuotiaiden poikien SM-kisoja. Siten pojat hakevat täältä viimeisiä ottelukokemuksiaan SM-molskille, Vaasan Voima-Veikkojen valmentaja Ari Urpiola selventää.

Ei ikäluokka, 
vaan kilosarja
17-vuotiaden sarjoissa tapahtuu osin päällekkäisyyksiä, kun mukana on sarjat myös 11- ja 13-vuotiaille. 17-vuotiaden sarjat alkavat jo 35-kiloisista ja on painijan itse päätettävissä haluaako se painia oman ikäluokkansa sarjassa vai hakea kovempaa vastusta omasta kilosarjasta 17-vuotiaissa.
Urpiola oli tyytyväinen lauantaipäivän vääntöihin. Erityisen positiiviseksi hän koki osallistuja kaartin sukupuolirakenteen tasoittumisen.
- 153 painijan joukossa on tänä vuonna aikaisempia vuosia huomattavasti enemmän tyttöjä. Painiliitto on vasta viime vuosina alkanut panostaa myös naisten ja tyttöjen painiharrastuksen kehittämiseen. Nyt se alkaa näkyä meilläkin, Urpiola iloitsee. Waskia-Cupin parhaana tyttöpainijana palkittiin Kuortaneen Kunnon Heidi Rusmäki, parhaana ikäkausipainijana Vaasan Voima-Veikkojen Ville Perkkiö ja parhaana 17-vuotiaana painijana Saloisten Salamien Jari-Pekka Äijälä.

Tyttö vielä heikompi
kaksospainijoista
Vaasan Voima-Veikoissa ensimmäisiä ja siten myös menestyksekkäin tyttöpainija Janita Mäkinen, 13, ei osaa suuremmin eritellä painin kiehtovuutta. Laji, kun laji.
- Hienointa on, kun saa palkintoja, 17-vuotiaiden tyttöjen painin SM-kisoihin seuraavaksi suuntaava Janita kommentoi.
Janita aloitti harrastuksena samoihin aikoihin kaksoisveljensä Jannen kanssa, mutta tytöille ei ollut tuolloin vielä vastuksia, joten harrastukseen tuli koko lailla taukoja. Poikana Jannen harrastaminen on ollut kokonaisvaltaisempaa, ja liekö sukupuolen maskuliinisemman luonteen, vai kovemman harjoittelun syytä, mutta kaksoisisar katuu ketoon vielä ainakin toistaiseksi helposti.
- Kyllä se häviää mulle aika, tosi paljon vielä, Janne naureskelee, ja katsoo sisarensa Janitan suuntaan, joka ei väitettä ala kritisoida.
Myös jalkapallon saloihin tutustunut Janne nimeää painin ehdottomaksi ykköslajiksi.
- Ehkä se on just se, kun tää on yksilölaji. Saa kaataa maahan ja vääntää, 35-kiloisissa painiva Janne luettelee.
Seuratoveri Juha-Matti Saariaho nyökyttelee vierellä hyväksyvästi. Vaasan Voima-Veikkojen tulevaisuuden lupaukset ovat vasta 13-vuotiaita, mutta osallistuvat ensi viikonvaihteessa kamppailtaviin 17-vuotiaiden poikien SM-paineihin.
- Ei se ikäero oikeastaan haittaa. Pitää yrittää vaan parhaansa, ja kai mitali sitten on tavoitteena, Juha-Matti mietiskelee.